Czym wyróżnia się porządna lodówka gastronomiczna?

Branża gastronomiczna jest bardzo wymagająca, dlatego też tym bardziej warto postawić na solidny i sprawdzony sprzęt, który nie zawiedzie w najmniej spodziewanym momencie. W dużej mierze to właśnie dzięki porządnej lodówce gastronomicznej będzie można zdobyć olbrzymią przewagę nad konkurencyjnymi lokalami gastronomicznymi.

Klasa klimatyczna ma znaczenie

Rachunki za energię elektryczną niestety cały czas idą w górę, dlatego też tym bardziej warto postawić na energooszczędny sprzęt AGD. Precyzyjny zakres temperatury podaje klasa klimatyczna. Niestety jeżeli lodówka gastronomiczna będzie mieć źle dobraną klasę klimatyczną, to zużywać będzie więcej energii, a co najgorsze pracować będzie mniej efektywniej.

W Polsce największym zainteresowaniem cieszą się lodówki gastronomiczne o klasie klimatyczne SN i N. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że ogromną rolę odgrywa również miejsce w którym ustawiona będzie lodówka. Podana klasa energetyczna oznacza temperaturę otoczenia, w której powinien pracować dany sprzęt. Lodówka gastronomiczna o klasie N najlepiej sprawdzi się w temperaturze od 16 do 32 stopni. Klasa SN przeznaczona jest z kolei do pomieszczeń od 10 do 32 stopni Celsjusza.

Maksymalna pojemność lodówki

Kolejnym ważnym elementem jest oczywiście pojemność lodówki gastronomicznej. Maksymalna pojemność jest także jednym z tych elementów, który ma bezpośredni wpływ na zużycie energii. Jak łatwo się domyślić im większa pojemność, tym oczywiście zdecydowanie więcej energii potrzeba do sprawnego chłodzenia.

Pojemność lodówki ma bezpośredni wpływ na zużycie energii, dlatego też nie opłaca się kupowania większych modeli, gdy nie będą wykorzystywane w 100%. Pojemność należy dostosować do indywidualnych potrzeb danego lokalu gastronomicznego.

Jaki rodzaj lodówki?

Producenci oferują lodówki gastronomiczne jako urządzenia wolnostojące i modele do zabudowy. Każde rozwiązanie ma oczywiście swoje zalety i wady, dlatego też warto dowiedzieć się o nich nieco więcej.

Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, aby zwrócić uwagę także na liczbę drzwi. Na półkach sklepowych dostępne są lodówki gastronomiczne jedno, dwu, trzy i czterodrzwiowe, które najlepiej sprawdzą się w punktach gastronomicznych.

Lodówka gastronomiczna dostępna jest w ofercie Gastrosilesia.pl.